{"id":84,"date":"2017-02-28T09:39:51","date_gmt":"2017-02-28T08:39:51","guid":{"rendered":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/?page_id=84"},"modified":"2017-07-11T13:18:28","modified_gmt":"2017-07-11T11:18:28","slug":"nyttig-viden-blaabaer","status":"publish","type":"page","link":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/","title":{"rendered":"Nyttig viden om bl\u00e5b\u00e6r i hverdagen"},"content":{"rendered":"

[et_pb_section transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” admin_label=”section” disabled=”off”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” admin_label=”row” disabled=”off”][et_pb_column type=”4_4″ disabled=”off” parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_post_title title=”on” meta=”off” author=”on” date=”on” date_format=”M j, Y” categories=”on” comments=”on” featured_image=”off” featured_placement=”below” parallax_effect=”on” parallax_method=”on” text_orientation=”left” text_color=”dark” text_background=”off” text_bg_color=”rgba(255,255,255,0.9)” admin_label=”Indl\u00e6g titel” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_width=”1px” border_style=”solid” disabled=”off”][\/et_pb_post_title][et_pb_accordion admin_label=”Harmonika med 5 omr\u00e5der” toggle_font_size=”21″ toggle_letter_spacing=”2px” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_width=”1px” border_style=”solid” disabled=”off”][et_pb_accordion_item open=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_width=”1px” border_style=”solid” disabled=”off”]<\/p>\n

Blåbær i husholdningen<\/h2>\n

Blåbær har i mange århundreder været anvendt i husholdningen i de dele af verden, hvor blåbær forekommer vildt i naturen. Men det er forholdsvis nyt at dyrke blåbær som kulturplante – og i Danmark er dyrkningen af blåbær af ganske ny dato.<\/p>\n

Her kan du læse om blåbærrets historie, og om de helsevirkninger, som man mener at kunne påvise.<\/p>\n

Og hvad bruger man så blåbær til….?<\/h2>\n

Der findes rigtig mange opskrifter på kager, desserter, salater, smoothies og så videre. Dem kan du finde nogle af under opskrifter.<\/p>\n

Men elles du kan jo spørge den lille fyr her, om hvad de kan bruges til….<\/p>\n

\"Spis<\/h2>\n

[\/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Hvad er bl\u00e5b\u00e6r?” open=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_width=”1px” border_style=”solid” disabled=”off”]<\/p>\n

Vi har på Halskenbjerg ofte fået spørgsmål og kommentarer om, at “det jo ikke er blåbær”. Og det forstår vi godt, for mange danskere kender ikke rigtigt til blåbær. Nogle har måske set vild blåbær (Vaccinium Myrtillus) i den danske natur. Denne er karakteriseret ved sav-takkede bladrande og er ca. 30 cm høj. Andre har også fundet “blåbær” i naturen – men taget fejl af de blå bær på mosebøllen (Vaccinium Uliginosum). Mosebølle er en lille busk på 30 cm, men med glatte bladkanter. <\/p>\n

<\/p>\n

Vaccinium<\/h2>\n

Den vilde blåbær-plante, som kendes af mange danskere, hører til i familien af Vaccinium-arter. Af planter i denne gruppe findes over 450 individuelle typer. Herunder tyttebær, tranebær, dansk vild blåbær, mosebølle m.v. Men langt de fleste arter findes i udlandet, og her er mange flere underarter af blåbær. Den type, der dyrkes og sælges i dag, tilhører flere familier og kan have en vækst fra ca. 30 cm (som den danske typer også har) og så helt op til en højde på 6 meter!!! Alle sorter har deres kendetegn. Danske vilde blåbær er små i bærrene og – ganske rigtigt – gennemfarvet rød\/blå.<\/p>\n

<\/p>\n

De arter, man dyrker, tilhører flere underarter af Vaccinium f.eks. Vaccinium Corymbosum og Vaccinium Angustifolium, disse er kendetegnet ved det karakteristiske blå bær – men også ved grønt frugtkød (indre) – og meget store bær. <\/p>\n

Den underart, som danskerne kender, kaldes i mange lande “skov blåbær” og hedder Vaccinium Myrtillus. Den har kun ganske små bær, og disse har en meget sart skal.<\/p>\n

Viste du, at der også findes andre farver blåbær? Vaccinium Parvifolium har f.eks. røde “blåbær”.<\/p>\n

[\/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Indholdsstoffer” open=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_width=”1px” border_style=”solid” disabled=”off”]<\/p>\n

Der er mange sunde sager i bl\u00e5b\u00e6r<\/h2>\n

Bl\u00e5b\u00e6r indeholder mange komplekse organiske syrer og mineraler samt mange vitaminer. P\u00e5 nogle omr\u00e5der indeholder bl\u00e5b\u00e6r mineraler i m\u00e6ngder, der ikke ses i andre frugter og b\u00e6r.<\/p>\n

Her er en oversigt, der er generelt g\u00e6ldende for bl\u00e5b\u00e6r.<\/p>\n\n\n\n
<\/td>\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n
Indhold<\/td>\n100 gram friske bl\u00e5b\u00e6r fra Halskenbjerg<\/td>\n<\/tr>\n
Vand<\/td>\n84,8 g<\/td>\n<\/tr>\n
Kcal.<\/td>\n57 kcal<\/td>\n<\/tr>\n
Protein<\/td>\n0,67 g<\/td>\n<\/tr>\n
Fedt<\/td>\n0,38 g<\/td>\n<\/tr>\n
Kulhydrater<\/td>\n14,14 g<\/td>\n<\/tr>\n
Cellulose (plantefibre)<\/td>\n1,30 g<\/td>\n<\/tr>\n
Kalcium<\/td>\n6,21 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Jern<\/td>\n0,17 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Magnesium<\/td>\n4,83 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Fosfor<\/td>\n10,34 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Kalium<\/td>\n88,97 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Natrium<\/td>\n6,21 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Zink<\/td>\n0,11 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Kobber<\/td>\n0,06 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Selen<\/td>\n0,60 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Mangan<\/td>\n0,28 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Vitamin C<\/td>\n13,03 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Vitamin B1 (Thiamin)<\/td>\n0,05 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Vitamin B2 (Riboflavin)<\/td>\n0,05 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Niacin<\/td>\n0,36 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Pantotensyre<\/td>\n0,093 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Vitamin B6<\/td>\n0,036 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Folinsyre (B-vitamin)<\/td>\n6,41 mg<\/td>\n<\/tr>\n
Vitamin A<\/td>\n100 I.E.<\/td>\n<\/tr>\n
Vitamin E<\/td>\n1,00 mg<\/td>\n<\/tr>\n<\/tbody>\n<\/table>\n<\/td>\n<\/td>\n<\/tr>\n<\/tbody>\n<\/table>\n

[\/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Helsevirkning af bl\u00e5b\u00e6r” open=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_width=”1px” border_style=”solid” disabled=”off”]<\/p>\n

Bl\u00e5b\u00e6r som folkemedicin<\/h2>\n

Bl\u00e5b\u00e6r har i mange \u00e5rhundreder v\u00e6ret anvendt som folkemedicin. Bl\u00e5b\u00e6r har bl.a. v\u00e6ret kendt for den positive indvirkning p\u00e5 synet. Ligeledes har bl\u00e5b\u00e6r v\u00e6ret anvendt som mave- og tarmmedicin, specielt mod diarre. Man kogte simpelthen saft p\u00e5 bl\u00e5b\u00e6r og \u2013 if\u00f8lge overleveringer \u2013 skulle man mindst gemme en flaske saft vinteren over \u2013 s\u00e5 den var tilg\u00e6ngelig, n\u00e5r influenza o.s.v. satte ind i den sene vinter\/tidlige for\u00e5r.<\/p>\n

Ogs\u00e5 i dag anerkender man den medicinske virkning<\/h2>\n

I dag g\u00e5r man jo noget mere videnskabeligt til v\u00e6rks, n\u00e5r helse-effekterne skal vurderes. Men det viser sig \u2013 endnu en gang kunne man fristes til at sige, at der ikke kun et tale om overtro i den gamle folkemedicin. Forskerne har rent faktisk kunnet p\u00e5vise, de n\u00e6vnte positive effekter, der var kendt i den gamle folkemedicin. Desuden har de kunnet p\u00e5vise effekter p\u00e5 omr\u00e5der, der ikke tidligere har haft nogen bev\u00e5genhed, f.eks. bl\u00e5b\u00e6rs evne til at s\u00e6nke kolesterol-tallet.<\/p>\n

P\u00e5 http:\/\/www.ushbc.org\/health.htm<\/a> er der en komplet list over alle de helse-effekter, man i dag mener at kunne dokumentere. Jeg vil kort opremse dem, men ikke kommentere disse yderligere, idet jeg blot referer til denne engelsk-sprogede hjemmeside.<\/p>\n

Blandt de n\u00e6vnte effekter er:<\/p>\n

Antioxidanter: \u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0 Bl\u00e5b\u00e6r er det bedste b\u00e6r til at forsyne os mennesker med antioxidanter<\/p>\n

Anti-\u00e6ldning:\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0 Rotter har i laboratoriefors\u00f8g vist tegn p\u00e5 \u201dmindre \u00e6ldning\u201d og er dermed blevet mindre \u201ddemente\u201d i fors\u00f8get end de rotter der ikke fik bl\u00e5b\u00e6r. L\u00e6s evt. \u201dBlueberries May Restore Some Memory, Coordination and Balance Lost with Age\u201d<\/a>. Eller g\u00e5 evt. p\u00e5 biblioteket og find en artikel fra Morgenavisen Jyllandsposten fra den 21.09.99 \u201dGamle rotter har godt af bl\u00e5b\u00e6r\u201d.<\/p>\n

Bedre syn:\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0 Har positiv indvirkning p\u00e5 gr\u00e5st\u00e6r og giver desuden et bedre natsyn.<\/p>\n

Sygdomsbek\u00e6mpende: \u00a0\u00a0\u00a0 P\u00e5 flere universiteter forskes der i bl\u00e5b\u00e6rs generelle sygdomsbek\u00e6mpende egenskaber. P\u00e5 RUTGERS Universitet i New Jersey er der etableret flere forskningsprojekter til at afd\u00e6kke netop dette omr\u00e5de. Her kan du l\u00e6se mere<\/a>.
\nMan har ogs\u00e5 blikket rettet mod bl\u00e5b\u00e6rs evner til at bek\u00e6mpe cancer. USDA ( USA\u2019s landbrugsministerium) har derfor iv\u00e6rksat et program til at afd\u00e6kke mulighederne:
\u201dBerries May Protect Against Cancer and Heart Disease\u201d<\/a><\/p>\n

Urinvejssygdomme:\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0 B\u00e6r \u2013 men specielt te af blade fra bl\u00e5b\u00e6rplanten \u2013\u00a0 siges at have god virkning p\u00e5 urinvejssygdomme.<\/p>\n

Som sagt henvises der til ovenst\u00e5ende Internetside for dokumentation og uddybning. Du vil ogs\u00e5 kunne finde andre links om sundhed i vores link-samling.<\/p>\n

Som et sjovt lille indl\u00e6g kan n\u00e6vnes, at bl\u00e5b\u00e6r har v\u00e6ret anvendt i nogle fors\u00f8g p\u00e5 at standse diarre hos kalve og grise, med s\u00e5 stor succes at der i dag forhandles et bl\u00e5b\u00e6rprodukt til landbrugere i hele EU.<\/p>\n

Man mener, at den gode virkning for maven skyldes en meget kompleks sammens\u00e6tning af organiske syrer og mineraler i bl\u00e5b\u00e6r.<\/p>\n

Der synes s\u00e5ledes ikke i dag at herske tvivl om bl\u00e5b\u00e6rs positive indvirkning p\u00e5 menneskers og dyrs helse. Med hvilken begrundelse man s\u00e5 spiser bl\u00e5b\u00e6r \u2013 og hvilke helbredende effekter man sigter efter \u2013 skal s\u00e5 v\u00e6re op til den enkelte.<\/p>\n

Personligt spiser jeg bl\u00e5b\u00e6r \u2013 for den gode smag \u2013 og s\u00e5 gl\u00e6der jeg mig over mit gode helbred.<\/p>\n

[\/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”Bl\u00e5b\u00e6rrets historie” open=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_width=”1px” border_style=”solid” disabled=”off”]<\/p>\n

Opdagelsen af h\u00f8jbusket bl\u00e5b\u00e6r<\/h2>\n

Bl\u00e5b\u00e6r er som kulturplante ganske ny i dyrkningsm\u00e6ssig forstand. Bl\u00e5b\u00e6r er formentlig den b\u00e6rkultur, som mennesket senest har fors\u00f8gt at dyrke. Det var f\u00f8rst i begyndelsen af det 20. \u00e5rhundrede, at bl\u00e5b\u00e6r blev opdaget og dyrket som kulturplante.<\/p>\n

Som i s\u00e5 mange andre tilf\u00e6lde st\u00e5r der en kvinde bag alt \u2013 og bl\u00e5b\u00e6r-dyrkningen er tilsyneladende ikke nogen undtagelse. Man regner s\u00e5ledes, med at grundl\u00e6ggeren bag den kommercielle bl\u00e5b\u00e6rdyrkning er Elizabeth Coleman White.<\/p>\n

\"Elizabeth

Elisabeth White i gang med en fotografering af bl\u00e5b\u00e6r<\/p><\/div>\n

Elisabeth White blev f\u00f8dt i 1871 og var den \u00e6ldste datter af\u00a0 Mary og Joseph White, New Jersey. Familien drev en traneb\u00e6r-plantage (cranberry)\u00a0 p\u00e5 ejendommen Whitesbog. Elizabeth begyndte tidligt at arbejde p\u00e5 familiens ejendom. I mods\u00e6tning til hendes s\u00f8stre blev Elizabeth aldrig gift, hun helligede sig helt og aldeles driften af familiens farm.<\/p>\n

Traneb\u00e6r modner og h\u00f8stes sent p\u00e5 efter\u00e5ret, og faderen og Elizabeth talte derfor om muligheden for at dyrke bl\u00e5b\u00e6r, som lever vildt p\u00e5 disse kanter. Men farmerne var generelt af den opfattelse, at bl\u00e5b\u00e6r ikke kunne dyrkes som kulturplante. Bl\u00e5b\u00e6r ville ellers passe perfekt ind i arbejdsrytmen p\u00e5 en traneb\u00e6r-plantage, da bl\u00e5b\u00e6r modner primo august.<\/p>\n

I 1911 l\u00e6ste Elizabeth en artikel i en publikation fra U.S.D.A. \u201dExperiments in Blueberry Culture\u201d skrevet af Dr. Frederik V. Coville. Elizabeth l\u00e6ste artiklen for faderen, og de besluttede sig for at stille jord og ressourcer til r\u00e5dighed for et fors\u00f8g p\u00e5 kultivering.<\/p>\n

Elizabeth begyndte at udlove dus\u00f8r til de personer der gik i skovene og sumpene for at plukke bl\u00e5b\u00e6r. Hvis de fandt buske, der var s\u00e6rlig gode i smagen, havde store b\u00e6r o.s.v., kunne man f\u00e5 $2 for at bringe busken til Elizabeth. Endvidere blev busken navngivet efter finderen af busken.
\nDen f\u00f8rste succesfulde plantning af bl\u00e5b\u00e6r fandt sted i 1912\u00a0 i forbindelse med Elizabeths hus \u201dSuningive\u201d.\u00a0 Og allerede 5 \u00e5r efter i 1916 var Elizabeth og Dr. Coville\u00a0p\u00e5 markedet med bl\u00e5b\u00e6r dyrket i kultur. De f\u00f8rste sorter var som sagt opkaldt efter finderne af buskene (woodsmen); Rubel, Harding, Sam, Grover, Adams og Dunphy.<\/p>\n

Senere er der ogs\u00e5 kommet sorter til med navnene Elizabeth og Coville.<\/p>\n

Bl\u00e5b\u00e6r i Europa<\/h2>\n

Bl\u00e5b\u00e6r kom f\u00f8rst senere til Europa. Man regner med, at Dr. Wilhelm Heermann er den f\u00f8rste, der planter bl\u00e5b\u00e6r i Europa i 1934 i Grethem ved Walsrode.<\/p>\n

I Danmark har man plantet bl\u00e5b\u00e6r i haver i mange \u00e5r. Erhvervsm\u00e6ssig dyrkning af bl\u00e5b\u00e6r har ikke fundet udbredelse.\u00a0 I midten af 1980\u2019erne blev der imidlertid etableret en lille forening for bl\u00e5b\u00e6rdyrkere i Danmark; Danmarks Bl\u00e5b\u00e6r Avlerforening.<\/p>\n

Siden 1988 har vi eksperimenteret med dyrkning af bl\u00e5b\u00e6r under danske forhold. Resultatet er af disse fors\u00f8g skal nu st\u00e5 sin pr\u00f8ve p\u00e5 Danmarks st\u00f8rste bl\u00e5b\u00e6rplantage: Halskenbjerg.<\/p>\n

L\u00e6s mere p\u00e5:
\n
http:\/\/www.whitesbog.org<\/a><\/p>\n

Whitesbog Preservation Trust. Elizabeth C. White\u2019s bl\u00e5b\u00e6rfarm er i dag omdannet til et museum. Whitesbog Preservation Trust har bidraget med historiske billeder til denne hjemmeside.<\/p>\n

(Special thanks to Whitesbog Preservation Trust for contributing to this website with historical pictures)http:\/\/www.dierking.de<\/a>
\nWilhelm Dierking er storproducent af bl\u00e5b\u00e6rplanter til frugtavl, en licensfremavler af de specielle New Zealandske\u00a0 bl\u00e5b\u00e6r-sorter.
http:\/\/www.blaubeerland.de<\/a><\/p>\n

[\/et_pb_accordion_item][\/et_pb_accordion][\/et_pb_column][\/et_pb_row][\/et_pb_section]<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Blåbær i husholdningen Blåbær har i mange århundreder været anvendt i husholdningen i de dele af verden, hvor blåbær forekommer vildt i naturen. Men det er forholdsvis nyt at dyrke blåbær som kulturplante – og i Danmark er dyrkningen af blåbær af ganske ny dato. Her kan du læse om blåbærrets historie, og om de […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":{"_et_pb_use_builder":"on","_et_pb_old_content":"

Bl\u00e5b\u00e6r i husholdningen
Hvad er bl\u00e5b\u00e6r
Indholdsstoffer
Helsevirkning af bl\u00e5b\u00e6r<\/p>

Bl\u00e5b\u00e6r i husholdningen<\/h2>

Bl\u00e5b\u00e6r har i mange \u00e5rhundreder v\u00e6ret anvendt i husholdningen i de dele af verden, hvor bl\u00e5b\u00e6r forekommer vildt i naturen. Men det er forholdsvis nyt at dyrke bl\u00e5b\u00e6r som kulturplante - og i Danmark er dyrkningen af bl\u00e5b\u00e6r af ganske ny dato.<\/p>

Her kan du l\u00e6se om bl\u00e5b\u00e6rrets historie, og om de helsevirkninger, som man mener at kunne p\u00e5vise.<\/p>

Og hvad bruger man s\u00e5 bl\u00e5b\u00e6r til....?<\/h2>

Der findes rigtig mange opskrifter p\u00e5 kager, desserter, salater, energidrikke og s\u00e5 videre. Dem kan du finde nogle af under punktet opskrifter.<\/p>

Men elles du kan jo sp\u00f8rge den lille fyr her, om hvad de kan bruges til....<\/p>

\"Spis<\/h2>

Hvad er bl\u00e5b\u00e6r?<\/h1>

Vi har p\u00e5 Halskenbjerg ofte f\u00e5et sp\u00f8rgsm\u00e5l og kommentarer om, at \"det jo ikke er bl\u00e5b\u00e6r\". Og det forst\u00e5r vi godt, for mange danskere kender ikke rigtigt til bl\u00e5b\u00e6r. Nogle har m\u00e5ske set vild bl\u00e5b\u00e6r (Vaccinium Myrtillus) i den danske natur. Denne er karakteriseret ved sav-takkede bladrande og er ca. 30 cm h\u00f8j. Andre har ogs\u00e5 fundet \"bl\u00e5b\u00e6r\" i naturen - men taget fejl af de bl\u00e5 b\u00e6r p\u00e5 moseb\u00f8llen (Vaccinium Uliginosum). Moseb\u00f8lle er en lille busk p\u00e5 30 cm, men med glatte bladkanter.<\/p>

P\u00e5 denne side vil jeg opbygge en lille beskrivelse af bl\u00e5b\u00e6r-planterne.<\/p>

Vaccinium<\/h2>

Den vilde bl\u00e5b\u00e6r-plante, som kendes af mange danskere, h\u00f8rer til i familien af Vaccinium-arter. Af planter i denne gruppe findes over 450 individuelle typer. Herunder tytteb\u00e6r, traneb\u00e6r, dansk vild bl\u00e5b\u00e6r, moseb\u00f8lle m.v. Men langt de fleste arter findes i udlandet, og her er mange flere underarter af bl\u00e5b\u00e6r. Den type, der dyrkes og s\u00e6lges i dag, tilh\u00f8rer flere familier og kan have en v\u00e6kst fra ca. 30 cm (som den danske typer ogs\u00e5 har) og s\u00e5 helt op til en h\u00f8jde p\u00e5 6 meter!!! Alle sorter har deres kendetegn. Danske vilde bl\u00e5b\u00e6r er sm\u00e5 i b\u00e6rrene og - ganske rigtigt - gennemfarvet r\u00f8d\/bl\u00e5.<\/p>

Dansk moseb\u00f8lle er ogs\u00e5 bl\u00e5 udenp\u00e5, men n\u00e6rmest hvid indeni. Moseb\u00f8ller, Vaccinium Uliginosum, har et anderledes sammensat indhold af stoffer. I plantelitteraturen anser man plantens b\u00e6r for svagt giftigt\/euforiserende. Det anbefales, at man IKKE spiser dens frugter. Se f.eks. Lademanns naturf\u00f8rer.<\/p>

De arter, man dyrker, tilh\u00f8rer flere underarter af Vaccinium f.eks. Vaccinium Corymbosum og Vaccinium Angustifolium, disse er kendetegnet ved\u00a0det karakteristiske bl\u00e5 b\u00e6r - men ogs\u00e5 ved gr\u00f8nt frugtk\u00f8d (indre) - og meget store b\u00e6r.<\/p>

Den underart, som danskerne kender, kaldes i mange lande \"skov bl\u00e5b\u00e6r\" og hedder Vaccinium Myrtillus. Den har kun ganske sm\u00e5 b\u00e6r, og disse har en meget sart skal.<\/p>

Viste du, at der ogs\u00e5 findes andre farver bl\u00e5b\u00e6r? Vaccinium Parvifolium har f.eks. r\u00f8de \"bl\u00e5b\u00e6r\".<\/p>

Indholdsstoffer<\/h1>

http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/omblaabaer\/indholdsstoffer.htm<\/p>

Der er mange sunde sager i bl\u00e5b\u00e6r<\/h2>

Bl\u00e5b\u00e6r indeholder mange komplekse organiske syrer og mineraler samt mange vitaminer. P\u00e5 nogle omr\u00e5der indeholder bl\u00e5b\u00e6r mineraler i m\u00e6ngder, der ikke ses i andre frugter og b\u00e6r.<\/p>

Her er en oversigt, der er generelt g\u00e6ldende for bl\u00e5b\u00e6r.<\/p>
\u00a0<\/td>
Indhold<\/td>100 gram friske bl\u00e5b\u00e6r fra Halskenbjerg<\/td><\/tr>
Vand<\/td>84,8 g<\/td><\/tr>
Kcal.<\/td>57 kcal<\/td><\/tr>
Protein<\/td>0,67 g<\/td><\/tr>
Fedt<\/td>0,38 g<\/td><\/tr>
Kulhydrater<\/td>14,14 g<\/td><\/tr>
Cellulose (plantefibre)<\/td>1,30 g<\/td><\/tr>
Kalcium<\/td>6,21 mg<\/td><\/tr>
Jern<\/td>0,17 mg<\/td><\/tr>
Magnesium<\/td>4,83 mg<\/td><\/tr>
Fosfor<\/td>10,34 mg<\/td><\/tr>
Kalium<\/td>88,97 mg<\/td><\/tr>
Natrium<\/td>6,21 mg<\/td><\/tr>
Zink<\/td>0,11 mg<\/td><\/tr>
Kobber<\/td>0,06 mg<\/td><\/tr>
Selen<\/td>0,60 mg<\/td><\/tr>
Mangan<\/td>0,28 mg<\/td><\/tr>
Vitamin C<\/td>13,03 mg<\/td><\/tr>
Vitamin B1 (Thiamin)<\/td>0,05 mg<\/td><\/tr>
Vitamin B2 (Riboflavin)<\/td>0,05 mg<\/td><\/tr>
Niacin<\/td>0,36 mg<\/td><\/tr>
Pantotensyre<\/td>0,093 mg<\/td><\/tr>
Vitamin B6<\/td>0,036 mg<\/td><\/tr>
Folinsyre (B-vitamin)<\/td>6,41 mg<\/td><\/tr>
Vitamin A<\/td>100 I.E.<\/td><\/tr>
Vitamin E<\/td>1,00 mg<\/td><\/tr><\/tbody><\/table><\/td>\u00a0<\/td><\/tr><\/tbody><\/table>

Helsevirkning af bl\u00e5b\u00e6r<\/h1>

Bl\u00e5b\u00e6r som folkemedicin<\/h2>

Bl\u00e5b\u00e6r har i mange \u00e5rhundreder v\u00e6ret anvendt som folkemedicin. Bl\u00e5b\u00e6r har bl.a. v\u00e6ret kendt for den positive indvirkning p\u00e5 synet. Ligeledes har bl\u00e5b\u00e6r v\u00e6ret anvendt som mave- og tarmmedicin, specielt mod diarre. Man kogte simpelthen saft p\u00e5 bl\u00e5b\u00e6r og \u2013 if\u00f8lge overleveringer \u2013 skulle man mindst gemme en flaske saft vinteren over \u2013 s\u00e5 den var tilg\u00e6ngelig, n\u00e5r influenza o.s.v. satte ind i den sene vinter\/tidlige for\u00e5r.<\/p>

Ogs\u00e5 i dag anerkender man den medicinske virkning<\/h2>

I dag g\u00e5r man jo noget mere videnskabeligt til v\u00e6rks, n\u00e5r helse-effekterne skal vurderes. Men det viser sig \u2013 endnu en gang kunne man fristes til at sige, at der ikke kun et tale om overtro i den gamle folkemedicin. Forskerne har rent faktisk kunnet p\u00e5vise, de n\u00e6vnte positive effekter, der var kendt i den gamle folkemedicin. Desuden har de kunnet p\u00e5vise effekter p\u00e5 omr\u00e5der, der ikke tidligere har haft nogen bev\u00e5genhed, f.eks. bl\u00e5b\u00e6rs evne til at s\u00e6nke kolesterol-tallet.<\/p>

P\u00e5 http:\/\/www.ushbc.org\/health.htm<\/a> er der en komplet list over alle de helse-effekter, man i dag mener at kunne dokumentere. Jeg vil kort opremse dem, men ikke kommentere disse yderligere, idet jeg blot referer til denne engelsk-sprogede hjemmeside.<\/p>

Blandt de n\u00e6vnte effekter er:<\/p>

Antioxidanter: \u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0 Bl\u00e5b\u00e6r er det bedste b\u00e6r til at forsyne os mennesker med antioxidanter<\/p>

Anti-\u00e6ldning:\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0 Rotter har i laboratoriefors\u00f8g vist tegn p\u00e5 \u201dmindre \u00e6ldning\u201d og er dermed blevet mindre \u201ddemente\u201d i fors\u00f8get end de rotter der ikke fik bl\u00e5b\u00e6r. L\u00e6s evt. \u201dBlueberries May Restore Some Memory, Coordination and Balance Lost with Age\u201d<\/a>. Eller g\u00e5 evt. p\u00e5 biblioteket og find en artikel fra Morgenavisen Jyllandsposten fra den 21.09.99 \u201dGamle rotter har godt af bl\u00e5b\u00e6r\u201d.<\/p>

Bedre syn:\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0 Har positiv indvirkning p\u00e5 gr\u00e5st\u00e6r og giver desuden et bedre natsyn.<\/p>

Sygdomsbek\u00e6mpende: \u00a0\u00a0\u00a0 P\u00e5 flere universiteter forskes der i bl\u00e5b\u00e6rs generelle sygdomsbek\u00e6mpende egenskaber. P\u00e5 RUTGERS Universitet i New Jersey er der etableret flere forskningsprojekter til at afd\u00e6kke netop dette omr\u00e5de. Her kan du l\u00e6se mere<\/a>.
Man har ogs\u00e5 blikket rettet mod bl\u00e5b\u00e6rs evner til at bek\u00e6mpe cancer. USDA ( USA\u2019s landbrugsministerium) har derfor iv\u00e6rksat et program til at afd\u00e6kke mulighederne:
\u201dBerries May Protect Against Cancer and Heart Disease\u201d<\/a><\/p>

Urinvejssygdomme:\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0 B\u00e6r - men specielt te af blade fra bl\u00e5b\u00e6rplanten -\u00a0 siges at have god virkning p\u00e5 urinvejssygdomme.<\/p>

Som sagt henvises der til ovenst\u00e5ende Internetside for dokumentation og uddybning. Du vil ogs\u00e5 kunne finde andre links om sundhed i vores link-samling.<\/p>

Som et sjovt lille indl\u00e6g kan n\u00e6vnes, at bl\u00e5b\u00e6r har v\u00e6ret anvendt i nogle fors\u00f8g p\u00e5 at standse diarre hos kalve og grise, med s\u00e5 stor succes at der i dag forhandles et bl\u00e5b\u00e6rprodukt til landbrugere i hele EU.<\/p>

Man mener, at den gode virkning for maven skyldes en meget kompleks sammens\u00e6tning af organiske syrer og mineraler i bl\u00e5b\u00e6r.<\/p>

Der synes s\u00e5ledes ikke i dag at herske tvivl om bl\u00e5b\u00e6rs positive indvirkning p\u00e5 menneskers og dyrs helse. Med hvilken begrundelse man s\u00e5 spiser bl\u00e5b\u00e6r \u2013 og hvilke helbredende effekter man sigter efter \u2013 skal s\u00e5 v\u00e6re op til den enkelte.<\/p>

Personligt spiser jeg bl\u00e5b\u00e6r \u2013 for den gode smag \u2013 og s\u00e5 gl\u00e6der jeg mig over mit gode helbred.<\/p>

Bl\u00e5b\u00e6rrets historie<\/h1>

Opdagelsen af h\u00f8jbusket bl\u00e5b\u00e6r<\/h2>

Bl\u00e5b\u00e6r er som kulturplante ganske ny i dyrkningsm\u00e6ssig forstand. Bl\u00e5b\u00e6r er formentlig den b\u00e6rkultur, som mennesket senest har fors\u00f8gt at dyrke. Det var f\u00f8rst i begyndelsen af det 20. \u00e5rhundrede, at bl\u00e5b\u00e6r blev opdaget og dyrket som kulturplante.<\/p>

Som i s\u00e5 mange andre tilf\u00e6lde st\u00e5r der en kvinde bag alt \u2013 og bl\u00e5b\u00e6r-dyrkningen er tilsyneladende ikke nogen undtagelse. Man regner s\u00e5ledes, med at grundl\u00e6ggeren bag den kommercielle bl\u00e5b\u00e6rdyrkning er Elizabeth Coleman White.<\/p>

Elisabeth White blev f\u00f8dt i 1871 og var den \u00e6ldste datter af\u00a0 Mary og Joseph White, New Jersey. Familien drev en traneb\u00e6r-plantage (cranberry)\u00a0 p\u00e5 ejendommen Whitesbog. Elizabeth begyndte tidligt at arbejde p\u00e5 familiens ejendom. I mods\u00e6tning til hendes s\u00f8stre blev Elizabeth aldrig gift, hun helligede sig helt og aldeles driften af familiens farm.<\/p>

Traneb\u00e6r modner og h\u00f8stes sent p\u00e5 efter\u00e5ret, og faderen og Elizabeth talte derfor om muligheden for at dyrke bl\u00e5b\u00e6r, som lever vildt p\u00e5 disse kanter. Men farmerne var generelt af den opfattelse, at bl\u00e5b\u00e6r ikke kunne dyrkes som kulturplante. Bl\u00e5b\u00e6r ville ellers passe perfekt ind i arbejdsrytmen p\u00e5 en traneb\u00e6r-plantage, da bl\u00e5b\u00e6r modner primo august.<\/p>

I 1911 l\u00e6ste Elizabeth en artikel i en publikation fra U.S.D.A. \u201dExperiments in Blueberry Culture\u201d skrevet af Dr. Frederik V. Coville. Elizabeth l\u00e6ste artiklen for faderen, og de besluttede sig for at stille jord og ressourcer til r\u00e5dighed for et fors\u00f8g p\u00e5 kultivering.<\/p>

Elizabeth begyndte at udlove dus\u00f8r til de personer der gik i skovene og sumpene for at plukke bl\u00e5b\u00e6r. Hvis de fandt buske, der var s\u00e6rlig gode i smagen, havde store b\u00e6r o.s.v., kunne man f\u00e5 $2 for at bringe busken til Elizabeth. Endvidere blev busken navngivet efter finderen af busken.
Den f\u00f8rste succesfulde plantning af bl\u00e5b\u00e6r fandt sted i 1912\u00a0 i forbindelse med Elizabeths hus \u201dSuningive\u201d.\u00a0 Og allerede 5 \u00e5r efter i 1916 var Elizabeth og Dr. Coville\u00a0p\u00e5 markedet med bl\u00e5b\u00e6r dyrket i kultur. De f\u00f8rste sorter var som sagt opkaldt efter finderne af buskene (woodsmen); Rubel, Harding, Sam, Grover, Adams og Dunphy.<\/p>

Senere er der ogs\u00e5 kommet sorter til med navnene Elizabeth og Coville.<\/p>

Bl\u00e5b\u00e6r i Europa<\/h2>

Bl\u00e5b\u00e6r kom f\u00f8rst senere til Europa. Man regner med, at Dr. Wilhelm Heermann er den f\u00f8rste, der planter bl\u00e5b\u00e6r i Europa i 1934 i Grethem ved Walsrode.<\/p>

I Danmark har man plantet bl\u00e5b\u00e6r i haver i mange \u00e5r. Erhvervsm\u00e6ssig dyrkning af bl\u00e5b\u00e6r har ikke fundet udbredelse.\u00a0 I midten af 1980\u2019erne blev der imidlertid etableret en lille forening for bl\u00e5b\u00e6rdyrkere i Danmark; Danmarks Bl\u00e5b\u00e6r Avlerforening.<\/p>

Siden 1988 har vi eksperimenteret med dyrkning af bl\u00e5b\u00e6r under danske forhold. Resultatet er af disse fors\u00f8g skal nu st\u00e5 sin pr\u00f8ve p\u00e5 Danmarks st\u00f8rste bl\u00e5b\u00e6rplantage: Halskenbjerg.<\/p>

L\u00e6s mere p\u00e5:
http:\/\/www.whitesbog.org<\/a><\/p>

Whitesbog Preservation Trust. Elizabeth C. White's bl\u00e5b\u00e6rfarm er i dag omdannet til et museum. Whitesbog Preservation Trust har bidraget med historiske billeder til denne hjemmeside.<\/p>

(Special thanks to Whitesbog Preservation Trust for contributing to this website with historical pictures)http:\/\/www.dierking.de<\/a>
Wilhelm Dierking er storproducent af bl\u00e5b\u00e6rplanter til frugtavl, en licensfremavler af de specielle New Zealandske\u00a0 bl\u00e5b\u00e6r-sorter.
http:\/\/www.blaubeerland.de<\/a><\/p>

\u00a0<\/p>","_et_gb_content_width":"","footnotes":""},"class_list":["post-84","page","type-page","status-publish","hentry"],"yoast_head":"\nNyttig viden om bl\u00e5b\u00e6r i hverdagen • Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r<\/title>\n<meta name=\"description\" content=\"Der findes rigtig mange opskrifter p\u00e5 kager, desserter, salater, energidrikke og s\u00e5 videre med bl\u00e5b\u00e6r. Dem kan du finde nogle af under punktet opskrifter.\" \/>\n<meta name=\"robots\" content=\"index, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<link rel=\"canonical\" href=\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"da_DK\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"Nyttig viden om bl\u00e5b\u00e6r i hverdagen • Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"Der findes rigtig mange opskrifter p\u00e5 kager, desserter, salater, energidrikke og s\u00e5 videre med bl\u00e5b\u00e6r. Dem kan du finde nogle af under punktet opskrifter.\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r\" \/>\n<meta property=\"article:publisher\" content=\"https:\/\/www.facebook.com\/halskenbjerg\/\" \/>\n<meta property=\"article:modified_time\" content=\"2017-07-11T11:18:28+00:00\" \/>\n<meta property=\"og:image\" content=\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-content\/uploads\/2017\/02\/elizabeth-fotosession.jpg\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<meta name=\"twitter:label1\" content=\"Estimeret l\u00e6setid\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data1\" content=\"11 minutter\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"WebPage\",\"@id\":\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/\",\"url\":\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/\",\"name\":\"Nyttig viden om bl\u00e5b\u00e6r i hverdagen • Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/#website\"},\"primaryImageOfPage\":{\"@id\":\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/#primaryimage\"},\"image\":{\"@id\":\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/#primaryimage\"},\"thumbnailUrl\":\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-content\/uploads\/2017\/02\/elizabeth-fotosession.jpg\",\"datePublished\":\"2017-02-28T08:39:51+00:00\",\"dateModified\":\"2017-07-11T11:18:28+00:00\",\"description\":\"Der findes rigtig mange opskrifter p\u00e5 kager, desserter, salater, energidrikke og s\u00e5 videre med bl\u00e5b\u00e6r. Dem kan du finde nogle af under punktet opskrifter.\",\"breadcrumb\":{\"@id\":\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"da-DK\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"ReadAction\",\"target\":[\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/\"]}]},{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"da-DK\",\"@id\":\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/#primaryimage\",\"url\":\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-content\/uploads\/2017\/02\/elizabeth-fotosession.jpg\",\"contentUrl\":\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-content\/uploads\/2017\/02\/elizabeth-fotosession.jpg\",\"width\":300,\"height\":231,\"caption\":\"Elisabeth White i gang med en fotografering af bl\u00e5b\u00e6r\"},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Hjem\",\"item\":\"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"Nyttig viden om bl\u00e5b\u00e6r i hverdagen\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/#website\",\"url\":\"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/\",\"name\":\"Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r\",\"description\":\"Pluk selv bl\u00e5b\u00e6r og engros salg af bl\u00e5b\u00e6r\",\"publisher\":{\"@id\":\"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/#organization\"},\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":\"required name=search_term_string\"}],\"inLanguage\":\"da-DK\"},{\"@type\":\"Organization\",\"@id\":\"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/#organization\",\"name\":\"Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r\",\"url\":\"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/\",\"logo\":{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"da-DK\",\"@id\":\"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/#\/schema\/logo\/image\/\",\"url\":\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-content\/uploads\/2017\/02\/halskenbjerglogo17.png\",\"contentUrl\":\"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-content\/uploads\/2017\/02\/halskenbjerglogo17.png\",\"width\":233,\"height\":100,\"caption\":\"Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r\"},\"image\":{\"@id\":\"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/#\/schema\/logo\/image\/\"},\"sameAs\":[\"https:\/\/www.facebook.com\/halskenbjerg\/\",\"https:\/\/www.instagram.com\/halskenbjerg\/\"]}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"Nyttig viden om bl\u00e5b\u00e6r i hverdagen • Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r","description":"Der findes rigtig mange opskrifter p\u00e5 kager, desserter, salater, energidrikke og s\u00e5 videre med bl\u00e5b\u00e6r. Dem kan du finde nogle af under punktet opskrifter.","robots":{"index":"index","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"canonical":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/","og_locale":"da_DK","og_type":"article","og_title":"Nyttig viden om bl\u00e5b\u00e6r i hverdagen • Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r","og_description":"Der findes rigtig mange opskrifter p\u00e5 kager, desserter, salater, energidrikke og s\u00e5 videre med bl\u00e5b\u00e6r. Dem kan du finde nogle af under punktet opskrifter.","og_url":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/","og_site_name":"Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r","article_publisher":"https:\/\/www.facebook.com\/halskenbjerg\/","article_modified_time":"2017-07-11T11:18:28+00:00","og_image":[{"url":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-content\/uploads\/2017\/02\/elizabeth-fotosession.jpg"}],"twitter_card":"summary_large_image","twitter_misc":{"Estimeret l\u00e6setid":"11 minutter"},"schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"WebPage","@id":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/","url":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/","name":"Nyttig viden om bl\u00e5b\u00e6r i hverdagen • Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r","isPartOf":{"@id":"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/#website"},"primaryImageOfPage":{"@id":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/#primaryimage"},"image":{"@id":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/#primaryimage"},"thumbnailUrl":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-content\/uploads\/2017\/02\/elizabeth-fotosession.jpg","datePublished":"2017-02-28T08:39:51+00:00","dateModified":"2017-07-11T11:18:28+00:00","description":"Der findes rigtig mange opskrifter p\u00e5 kager, desserter, salater, energidrikke og s\u00e5 videre med bl\u00e5b\u00e6r. Dem kan du finde nogle af under punktet opskrifter.","breadcrumb":{"@id":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/#breadcrumb"},"inLanguage":"da-DK","potentialAction":[{"@type":"ReadAction","target":["http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/"]}]},{"@type":"ImageObject","inLanguage":"da-DK","@id":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/#primaryimage","url":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-content\/uploads\/2017\/02\/elizabeth-fotosession.jpg","contentUrl":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-content\/uploads\/2017\/02\/elizabeth-fotosession.jpg","width":300,"height":231,"caption":"Elisabeth White i gang med en fotografering af bl\u00e5b\u00e6r"},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/nyttig-viden-blaabaer\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Hjem","item":"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"Nyttig viden om bl\u00e5b\u00e6r i hverdagen"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/#website","url":"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/","name":"Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r","description":"Pluk selv bl\u00e5b\u00e6r og engros salg af bl\u00e5b\u00e6r","publisher":{"@id":"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/#organization"},"potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/?s={search_term_string}"},"query-input":"required name=search_term_string"}],"inLanguage":"da-DK"},{"@type":"Organization","@id":"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/#organization","name":"Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r","url":"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/","logo":{"@type":"ImageObject","inLanguage":"da-DK","@id":"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/#\/schema\/logo\/image\/","url":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-content\/uploads\/2017\/02\/halskenbjerglogo17.png","contentUrl":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-content\/uploads\/2017\/02\/halskenbjerglogo17.png","width":233,"height":100,"caption":"Halskenbjerg bl\u00e5b\u00e6r"},"image":{"@id":"https:\/\/www.halskenbjerg.dk\/#\/schema\/logo\/image\/"},"sameAs":["https:\/\/www.facebook.com\/halskenbjerg\/","https:\/\/www.instagram.com\/halskenbjerg\/"]}]}},"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/84"}],"collection":[{"href":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=84"}],"version-history":[{"count":25,"href":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/84\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":300,"href":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/84\/revisions\/300"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/www.halskenbjerg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=84"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}